Συχνές ερωτήσεις

Η κουζίνα μου λειτουργεί με γκάζι. Μπορώ να επενδύσω την πλάτη της με τεχνογρανίτη;
Επειδή ο τεχνογρανίτης παράγεται σε κενό αέρος στους 200Co και η φλόγα της εστίας αναπτύσσει θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400Coθα ήταν σκόπιμο να αποφεύγεται η τοποθέτηση του σε αυτό το σημείο διότι είναι πιθανόν να παρατηρηθούν αλλοιώσεις εξαιτίας της ύπαρξης κατά 7% ρητίνης μέσα στην πλάκα.

Μπορώ να επενδύσω το τζάκι μου με επιφάνειες χαλαζία;
Είναι μία συνήθης επιλογή τα τελευταία χρόνια. Μόνη προϋπόθεση, αν χρησιμοποιηθεί μαντεμένια εστία να υπάρχει ένα ειδικό ενδιάμεσο υλικό στα σημεία όπου αναγκαία θα υπάρξει κοινή στήριξη και επαφή του ενός υλικού με το άλλο.

Η θέρμανση μαρμάρου είναι οικονομική λύση;
Η επιτοίχια θέρμανση μαρμάρου είναι μία ιδιαίτερα οικονομική λύση με το συντελεστή απόδοσης να πλησιάζει το 100%, καθώς πρόκειται για άμεση μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα Η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία εξ’ ορισμού και επιστημονικώς αποδεδειγμένα μετατρέπεται σε θερμότητα μόνο κατά την επαφή με στερεό σώμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα δομικά στοιχεία (πχ. τοιχοποιίες) απορροφούν μεγάλο μέρος της θερμότητας αυτής. Ως αποτέλεσμα αυτού, η φέρουσα ξηρή μόνωση, (πχ. τοιχοποιία) στεγνώνει μειώνοντας την υγρασία έως και 30% περισσότερο.

Μέσα σε οικίες ή οικοδομές εργάζεστε πριν ή μετά τους ελαιoχρωματιστές;
Τα συνεργεία μας δουλεύουν χωρίς πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις, καθώς εργαζόμαστε χωρίς σκόνη και επομένως δεν λερώνουμε τους τοίχους. Εξαίρεση αποτελούν τα μαρμάρινα σκαλοπάτια.

Πως μπορώ να κάνω ανακαίνιση στα μάρμαρα του σπιτιού στο οποίο διαμένω;
Με τη μετακίνηση των επίπλων σε μία άκρη, η επεξεργασία του μαρμάρου γίνεται χωρίς ακαταστασίες, λερώματα και ζημιές, καθώς το πέτρωμα το τρίβουμε και το γυαλίζουμε χωρίς να παράγεται σκόνη.

Μπορεί ο γρανίτης να χαραχτεί;
Καθώς ο γρανίτης είναι σκληρότερος και από το ατσάλι, χαράσσεται μόνο με διαμάντι, σμαράγδι ή τοπάζι.

Μπορούν να προστατευθούν τα μάρμαρα και οι γρανίτες που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο;
Είναι εφικτό μέσω της αδιαβροχοποίησής τους, η οποία εφαρμόζεται μετά το τρίψιμο και το γυάλισμα των επιφανειών και επαναλαμβάνεται κατά αραιά χρονικά διαστήματα.

Μπορώ να προστατέψω το μαρμάρινο τζάκι μου από πιθανούς λεκέδες από λάδια ή καπνίλα;
Υπάρχουν ειδικά υλικά αδιαβροχοποίησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την προστασία τέτοιων λεκέδων.

Μπορεί να επισκευαστεί η ρωγμή στο μάρμαρο;
Ναι, μπορεί να επισκευαστεί άριστα με ειδικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως χωρίς να φαίνεται καθόλου η πρωτινή του κατάσταση.

Εκπέμπει ραδόνιο ο πάγκος μου από γρανίτη;
Αρκετές επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα προηγούμενα χρόνια έχουν αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ένας πάγκος από γρανίτη να εκπέμπει ραδόνιο σε επιβλαβή επίπεδα για τον άνθρωπο και τα ζώα. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα που συγκατοικούν μαζί μας, χρησιμοποιώντας γρανίτη σε συγκεκριμένες επιφάνειες, όπως πάγκος κουζίνας, μπάνιου, επένδυση τοίχων, τζακιών κ.α.

Λέγεται πως οι πάγκοι από γρανίτες είναι ραδιενεργοί με τον χαλαζία τι γίνεται;
Ο χαλαζίας είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ορυκτό στη φύση και σαν υλικό είναι εντελώς αδρανές. Ως εκ τούτου, δεν εκπέμπει ενέργεια πόσο μάλλον ραδιενέργεια.

Ο πάγκος της κουζίνας μου είναι από φυσικό/τεχνητό πέτρωμα. Μπορώ να ακουμπώ την κατσαρόλα πάνω του;
Μπορείτε. Αν δεν γίνεται συστηματικά δεν θα πάθει τίποτα. Σε αντίθετη περίπτωση, και αν το τοποθετείται συνεχώς στο ίδιο σημείο, πιθανόν να υποστεί αλλοίωση η γυαλάδα του χρώματος.

Τι φθείρει συνήθως το μάρμαρο κατά την οικιακή χρήση;
Σύμφωνα με τους εμπόρους και κατασκευαστές μαρμάρου, το μάρμαρο δεν αλλοιώνεται, καθώς είναι ιδιαίτερα σκληρό και ανθεκτικό υλικό. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει φθορά είναι η κακή συντήρηση και η παράλειψη του ιδιοκτήτη να πραγματοποιήσει το απαραίτητο τρίψιμο-γυάλισμα.

Τι καθαριστικό να χρησιμοποιώ για να πλένω τα μάρμαρα;
Ο καθαρισμός των μαρμάρων γίνεται με ζεστό νερό. Ωστόσο, για βαθύτερο καθαρισμό υπάρχουν ειδικά καθαριστικά στην αγορά, με ουδέτερο PH7 που δεν επηρεάζουν τη γυαλάδα τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά απορρυπαντικά, καυστικά υγρά και όξινα διαλύματα.

Γιατί οι άκρες των δαπέδων μου παρουσιάζουν συσσώρευση βρωμιάς που δεν φεύγει με το σφουγγάρισμα;
Πιθανόν γιατί δεν έχουν γυαλιστεί ή λειανθεί, ή έχουν υποστεί τριβή με χονδρόκοκκο γυαλόχαρτο.

Γιατί όταν σφουγγαρίζω το μαρμάρινο δάπεδό μου δημιουργούνται λεκέδες;
Οι πλέον πιθανές αιτίες είναι δύο. Είτε από τις χρόνιες παρκετίνες που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές, είτε από την λιγότερο αποτελεσματική τεχνική γυαλίσματος παλαιότερων τεχνιτών.

Το μαρμάρινο δάπεδο σε κάποια σημεία έχει γδαρσίματα από μεταφορά επίπλων. Μπορώ να τα εξαλείψω;
Έπειτα από χρόνια χρήση του, το δάπεδο είναι πιθανόν να εμφανίσει γδαρσίματα, τα οποία μπορούν να εξαλειφθούν με τρίψιμο και γυάλισμα τοπικά από εξειδικευμένο προσωπικό με μηχανές νέας τεχνολογίας.

Στο μάρμαρο έχει πέσει λεμόνι/coca-cola/χλωρίνη και έχει αφήσει λεκέδες. Μπορώ να τους εξαλείψω;
Οι λεκέδες που είναι ορατοί, είναι στην πραγματικότητα οι ενδείξεις της επιφανειακής διάβρωσης του μαρμάρου από το οξύ των υγρών. Για την αφαίρεση τους έχει μεγάλη σημασία το είδος τους, αλλά και το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν. Η συνήθης λύση είναι το τρίψιμο τοπικά και το γυάλισμα.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω σημάδια ποτηριού από τον μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας;
Υπάρχει ειδική κρέμα με τη χρήση της οποίας επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ο καθαρισμός από τέτοια σημάδια και η αναζωογόνηση του μαρμάρου.