Μάρμαρα

Το μάρμαρο (από το αρχαίο ελληνικό μάρμαρος που σημαίνει λαμπερός λίθος), αποτελεί το πλέον διαδεδομένο οικοδομικό και διακοσμητικό πέτρωμα που χρησιμοποιείται ήδη από την αρχαιότητα.  Κατά την εμπορική ορολογία, είναι πέτρωμα κρυσταλλικό, το οποίο κατά βάση έχει δημιουργηθεί από την περαιτέρω μεταμόρφωση κρυσταλλικών ασβεστόλιθων. Τα μάρμαρα είναι σε πολλές περιπτώσεις, μονόμικτα πετρώματα, συνίστανται δηλαδή, από ένα και μόνο κύριο ορυκτό, τον ασβεστίτη (η περιεκτικότητα ορισμένων μαρμάρων σε ασβεστίτη φτάνει το 99%), ενώ υπάρχουν και πολλά μάρμαρα στην ορυκτολογική σύσταση των οποίων υπερτερεί το ορυκτό δολομίτης (δολομιτικά μάρμαρα). Στις περιπτώσεις που τα μάρμαρα προέρχονται από τη μεταμόρφωση ασβεστολίθων πλούσιων σε αργιλικά υλικά, τότε περιέχουν στη μάζα τους μαρμαρυγία (μοσχοβίτη) και καλούνται σιπολλίνες ή σιπολλινομάρμαρα (cipollino).

Το χρώμα των μαρμάρων είναι ως επί το πλείστον λευκό-ημίλευκο έως γκρι σε διάφορους τόνους, με διακύμανση αποχρώσεων κατά ζώνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το χρώμα μπορεί να είναι και μαύρο, πράσινο, ροζ, ερυθρωπό κ.ά. Η ποιότητα των μαρμάρων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη σύσταση των πετρωμάτων από τα οποία προήλθαν, καθώς και από το βαθμό της μεταμόρφωσής τους. Το μάρμαρο είναι ανθεκτικό υλικό, συνάμα όμως και ευαίσθητο. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου (ασβεστόλιθος, δολομίτης, σιπολίνης), καθώς και  των υλικών υποστρώματος και συγκόλλησης χρειάζεται προσοχή, αφού εξαρτώνται άμεσα από τις ανάγκες της εκάστοτε εφαρμογής.

Η αισθητική αξία, η αντιβακτηριδιακή προστασία, καθώς είναι ένα υλικό που εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά και οι ιδιαίτερες φυσικομηχανικές ιδιότητες του μαρμάρου το καθιστούν σημαντικό υλικό σε έργα που απαιτούν όχι μόνο ομορφιά, αλλά ασφάλεια και σιγουριά στο χρόνο. Το μάρμαρο χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών: σε επενδύσεις όψεων και ορθομαρμαρώσεις, σε τζάκια, σε λουτρά, σε σκάλες, σε δάπεδα, σε ταφικά και εκκλησιαστικά μνημεία, σε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και έπιπλα. Είναι ιδανικό υλικό για τη δημιουργία αντικειμένων χρήσιμων και λειτουργικών με υψηλή αισθητική αξία που καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων.