Μνημείο Οικονόμου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, Λάρδος Ρόδου

Τη Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λάρδου, έπειτα από την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας της οποίας προΐστατο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος συλλειτουργούντων του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου, του Μητροπολίτου Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου και του Επισκόπου Νουβίας και Σουδάν κ. Σάββα παρουσία των αρχών του τόπου, απογόνων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιερέα και δασκάλου που γαλούχησε ολόκληρες γενιές ανθρώπων στα δύσκολα χρόνια της Ιταλοκρατίας και του φασισμού στα Δωδεκάνησα, του Ευάγγελου Ευαγγελίδη.

Η προτομή στο μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Μπάρδη, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του, όπως και η τοποθέτησή του πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της εταιρείας μας. Το μνημείο τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού. Την πρωτοβουλία κατασκευής του έλαβε ο νυν εφημέριος του χωριού και επίσης ιερέας και δάσκαλος, πρωτοπρεσβύτερος  Σάββας Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε και διάδοχός του «παπα-Βάγγελου» στην ιεροσύνη και στα γράμματα.

Το μνημείο είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο τύπου Royal  αποτελούμενο από διπλή βαθμιδωτή βάση και κάθετο στέλεχος επί του οποίου εδράζεται η προτομή. Περιμετρικά του στελέχους έχουν εσώγλυφα λαξευθεί, πλην του σταυρού, τα στοιχεία όσων συνέβαλλαν στην υλοποίησή του.